Bodega Beograd donosi autentični havajski poke
Bodega Beograd predstavlja nov, individualni koncept restorana. Bodega redefiniše klasičnu “prodavnicu u kraju” sa uglova ulica Njujorka i ostalih ...
pročitaj jošI pre samita u Glazgovu na kojem su lideri iz preko 200 zemalja govorili o smanjenju emisije štetnih gasova, svetski restorani počinju da koriste zamene za ovu ultra popularnu, ali po planetu štetnu namirnicu.
Na Konferenciji o klimatskim promenama u Glazovu pod okriljem UN, delegati iz preko 200 zemalja su ponudili predloge o načinima smanjenja emisije štetnih gasova do 2030. godine. Naučnici upozoravaju da je neophodno hitno reagovati kako bi se izbegla klimatska katastrofa, budući da je konstatovano da je globalno otopljavanje izazvano emisijama fosilnih goriva čiji je tvorac čovek.
Jedna od tema je bila i prehrambena industrija, a proizvodnja avokada je navedena kao jedna od najproblematičnijih. Zbog ogromnog porasta potražnje, velike površine u Centralnoj i Južnoj Americi koje su pod šumama, se krče zbog sadnje novih stabala avokada, a zemlja se i dodatno veštački isušuje.
I pre ovog samita brojni svetski restorani su počeli da traže alternative avokadu u drugim namirnicama, a neki ga već skidaju sa svojih jelovnika. Tomasina Mijers, suvlasnica lanca meksičkih restorana “Vahaka” se već neko vreme trudi da uravnoteži razorni uticaj proizvodnje avokada na okolinu.
“Mislim da sam pronašla odgovor. Sos inspirisan zelenim gvakamoleom, napravljen od pasulja, zelenog čilija, limete i korijandera. Sos sam nazvala ‘Vahakamole’”, izjavila je Tomasina.
Vahaka nije prvi restoran koji je smanjio ili potpuno izbacio korišćenje avokada. U Torontu je meksički kuvar Aldo Kamarena nedavno predložio alternativu: gvakamole napravljen od paste od tikvica i semenki bundeve.
Irski ugostitelj JP MekMahon, koji je nazvao avokado „krvavim dijamantom Meksika“, razvio je alternativu gvakamoleu napravljenu od jerusalimskih artičoka.
Gastro influenserka Kalum Haris se priključila ovoj akciji spasavanja planete i ponudila lažni gvakamole u kojem je koristila smrznuti grašak. Na istu ideju je došla i italijanska šefica, Betina Kampoluči, ekspert za vegansku kuhinju.
“Toliko sam bila opsednuta, da sam jedno vreme radila isključivo recepte sa avokadom”.
Odlučila je da smanji korišćenje avokada kada se preselila u Veliku Britaniju. Pre je živela u Španiji i avokado je kupovala svaki dan.
„Sad u svom omiljenom receptu koristim grašak. Grašak blanširam pre nego što ga zgnječim i pomešam s kuvanom pavlakom na biljnoj bazi, soli i biberom, dodam malo iseckanog belog luka i malo limunovog soka“, objasnila je.
„Odluka restorana ‘Vahaka’ da ponudi alternativu avokada možda je najjasniji pokazatelj do sada da se delovi prehrambene industrije bude pred izazovima s kojima se suočavamo kao rezultatom intenzivnog uzgoja“, kaže Tim Lang, profesor na Univerzitetu u Londonu.
“Avokado je postao svetska roba“, kaže Lang, i dodaje: „Savršen je primer onoga što se događa kada se egzotična hrana maksimalno komercijalizuje bez razmišljanja o posledicama“.
Ali avokado je teško zameniti, kao i njegove derivate, ulje avokada i maslac od avokada, koji su važni u bezglutenskoj i veganskoj ishrani. Osim toga, za mnoge ljubitelje voća, sos napravljen od graška, orašastih plodova, semenki ili povrća nije prava zamena za gvakamole.
Iz restorana „Vahake“ kažu da će „tradicionalni, sveže napravljeni gvakamole“ da ostane na jelovniku, ali da će svaki njihov avokado „biti uzgojen na najodrživii mogući način“.
Iako zamene gvakamole možda neće verno zameniti pravi ukus avokada, povratne informacije u restoranu „Vahaka“ su i više nego zadovoljavajuće.
„Davali smo ljudima ‘Vahakamole’ da besplatno probaju kada dođu na večeru – i generalno se čini da im se sviđa. Većina uživa i mnogi naručuju još“, kaže Miers.
Avokado se ne može u potpunosti zameniti, ali evo nekih namirnica sa kojima možete pokušati eksperimentisati. Ma koliko čudno zvučalo kruška možete biti dobra zamena. Ima potrebnu kremoznost, a ukus avokada se može postiži kroz začinsko bilje. Preporuka stiže i od šefice Kristine Tomason koja radi kao saradnik na njujorškom Univerzitetu.
“Probajte sos od edamamea sa belim lukom, peršunom, sokom od limete i maslinovim uljem uz seckani paradajz. Pored toga bundeva, pogotovo muskatna je odlična zamena. Zatim sve vrste orašastih plodova koje ćete kombinovati sa bananom ili tofu sirom. Odlično su se pokazale i blanširane i blendirane špargle”, kaže Kristina i skreće pažnju na sve popularniji plod.
“Nangka, (poznatija pod engleskim imenom Jack Fruit) je možda nova biljka koja će preuzeti poziciju avokada”.
Nangka je jedno od 60 vrsta zimzelenog drveta iz porodice dudova. Zemlja porekla je Indija i često se naziva i kao indijsko hlebno drvo. Po ukusu ovo voće podseća na kombinaciju banane i ananasa, a u Indiji se koristi u pripremi karija, rendanga i ostalih tradicionalnih jela prepunih povrća, začina i kokosovog mleka.
Fiordilatte Julienne je ukusni, sečeni mozzarella sir koji pizzi daje prepoznatljiv ukus. Pravi se isključivo od svežeg kravljeg mleka. Fiordilatt...
pročitaj jošPored već dobro poznatih lokacija prestižnog lanca Korpa Deli Marketi, na adresi Bulevar vojvode Bojovića 14 u Beogradu i Veselina Masleše 2 u Novo...
pročitaj jošAmbasada Meksika sa zadovoljstvom najavljuje da će se od 15. do 22. oktobra 2024. godine održati drugo izdanje gastronomskog festivala Ukusi Meksik...
pročitaj još