kako se prave taljatele
22.06.2024 Food

Donosimo vam 2 morska recepta za taljatele: Al nero, sa ribom i cvetovima tikvica i Arrabbiata tagliatelle sa hobotnicom

Chef Moreno Cedroni se smatra jednim od najinovativnijih italijanskih chefova i pravi je enfant terrible internacionalne kuhinje. Ovaj avangardni gastro-umetnik je vlasnik ribljeg restorana Madonnina sa 2 Michelinove zvezdice u mestašcetu Senigallia, koje se nalazi na jadranskoj obali u regiji Marke, 30-ak kilometara od Ankone.

Za čitaoce portala Cafe Bar & Restoran otkriva 2 recepta za taljatele – sa ribom i cvetovima tikvica i sa hobotnicom

Kako se prave taljatele al nero sa ribom, cvetovima tikvica i šparglama

Pomešajte 60 ml sipinog mastila sa 1 jajetom i 40 ml vode, pa dodajte u mešavinu od 200 g brašna tipa 00 i 100 g fino mlevenog griza od durum pšenice. Umešene sastojke formirajte u loptu, umotajte u plastičnu foliju i ostavite sa strane oko 30 minuta. Odgovarajuć im alatom napravite taljatele ili rastanjite trake testa koristeći mašinu, umotajte i isecite tagliatelle širine 6 mm, a zatim ih formirajte u gnezdo i odložite na ravnu površinu prekrivenu papirom za pečenje.

PRIPREMITE njoke od sipe kao chef Pino Cuttaia

Isecite na manje komade 16 fi leta ribe list. Očistite 16 cvetova tikvica, a 20 špargli blanširajte u dosta ključale slane vode, ocedite ih, potopite u vodu sa ledom, ponovo ocedite i isecite ukoso na male komade. Propržite ribu na 2 kašike putera, dodajte špargle i pržite 5-6 minuta. Zatim, dodajte cvetove tikvica i nastavite kuvanje još par minuta, začinite i sklonite sa vatre. Izdinstajte 2 seckane ljutike sa 3-4 kašike jabukovog sirćeta, da se tečnost redukuje za polovinu. Dodajte 1 kašiku vrele vode i 150 g putera, malo po malo, dok se sos ne zgusne. Začinite po ukusu. Skuvajte taglitelle al dente u dosta ključale vode, ocedite ih, dodajte u sos od putera, uz povrće, ribu i poslužite.

taljatele arrabbiata

Kako se prave taljatele arrabbiata sa hobotnicom

Umesite testo za testeninu od 450 g mlevenog brašna od durum pšenice, 50 g brašna i 260 ml mineralne vode. Rastanjite i isecite testo odgovarajućim alatom.
Kuvajte 1 kg očišćene hobotnice oko sat vremena na laganoj vatri. Sklonite sa vatre i ostavite hobotnicu da se ohladi u vodi. Zatim je izvadite, isecite na komade, pokapajte maslinovim uljem i blago posolite. Na malo ugrejanog maslinovog ulja zagrejte 4 čena zgnječenog belog luka. Nakon 30 sekundi sklonite sa vatre i ostavite da se ulje ohladi.

DONOSIMO 10 ideja za lagane obrokeburrata u punom sjaju

Isti korak ponovite još 2 puta, a na kraju dodajte 1 kašičicu tucane ljute paprike, 400 g pelata iz konzerve, 1 kašičicu šećera, so, biber i kuvajte 10 minuta. Zatim dodajte hobotnicu i dosta seckanog peršuna. Skuvajte tagliatelle al dente, ocedite i dodajte u tiganj sa hobotnicom, pa promešajte. Servirajte posuto seckanim peršunom i par kapi ulja.

Italijanska kuhinja: Isprobajte ovih Top 5 recepata za pastu

AUTOR: NATAŠA STEVANOVIĆ

FOTO: FREEPIK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije