Najstarija baristica na svetu Ana Posi ispred kafića

Najstarija baristkinja na svetu ima 99 godina: I još radi

Najstarija baristkinja na svetu ima 99 godina i svakog dana radi u svom kafiću na jezeru Mađore. Njeno ime je Ana Posi.

Ana Posi je najstarija baristkinja i ima 65 godina radnog staža

Na jezeru Mađore u Nebuinu nalazi se Bar Centrale, a za kafe aparatom bara radi njegova vlasnica, gospođa Ana Posi, najstarija baristica u Italiji, a najverovatnije i u svetu. Ima 99 godina i još radi.

Najstarija baristica na svetu Ana Posi

Najstarija baristkinja svakog jutra otvara bar u 6.30

Priča Ane Posi je priča o zaboravljenoj ustrajnosti i životu posvećenom profesiji. Pristupu životu koji polako iščezava iz naše civilizacije i obično se susreću u ruralnim sredinama, a i tamo sve manje.  Ana Posi ima 65 godina radnog staža, a kafić je otvorila 1958. godine sa suprugom Renatom Guacijem. Bar Centrale je ubrzo postao centar lokalne zajednice i mesto okupljanja lokalnog stanovništva. Gospođa Posi i danas svakog dana ustaje u šest, a već u pola sedam je u baru i priprema ga za otvaranje. Sve goste dočekuje sa espresom i osmehom.

“Na našim brdima borio se pokret otpora, sećam se kako su moji roditelji kuvali palentu za partizane“, ispričala je dnevnom listu Corriere della Sera. Živela je između Novare i Đenove, radila je u restoranima svojih rođaka i vrlo mlada se počela zanimati za finansije i berzu.
“Sa sestričinama sam svaki dan prolazila kraj jedne banke, uvek bih se zaustavila pogledati stanje na berzi i rast ili pad deonica„, kaže gospođa Ana koja i danas prati berzu preko kompjutera i to kada nema posla u baru.

Najstarija baristica na svetu Ana Posi poslužuje goste

Suprug je preminuo 1974. godine, a ona je nastavila posao

Njen suprug Renato, koji je bio 18 godina stariji, preminuo je još 1974., a Anna je nastavila posao. Danas sebe u šali naziva istorijskom mašinom, a svoju dugovečnost pripisuje dobroj ishrani i sklonosti da sve programira i organizuje. Istorija Bara Centrale puna je trenutaka koje lokalno stanovništvo itekako pamti: od prvog džuboksa i flipera do moerdnih vremena sa gostima iz celog sveta koji obavezno prave selfije sa vlasnicom lokala koja je postala internacionalna atrakcija.
“Čovek mora raditi ono što voli. Mora se truditi, žrtvovati i ne dozvoliti da bude poražen“, rekla je na kraju Ana Posi, živi spomenik ugostiteljske industrije.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

IZVOR: CORRIERE DELLA SERA

FOTO: INSTAGRAM I YOU TUBE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.