Best restaurants
06.10.2021 Trendovi

Noma je najbolji restoran na svetu u 2021. godini!

Nordijska kuhinja je ponovo na vrhu! Noma je najbolji restoran na svetu za 2021. po izboru organizacije „The Worlds 50 Best Restaurants“. Ovo je peta pobeda restorana šefa Renea Redžepija, nakon 2010, 2011. 2012. i 2014. godine. I, na njihovu žalost, poslednja, jer po novim pravilima izbora restorani koji osvoje prvo mesto, više ne mogu biti u konkurenciji. Ipak, ako je za utehu ekipi iz Nome, ove godine su dobili i treću Mišlenovu zvezdicu, tako da je 2021. svakako godina trijumfa.

noma best

Ima nešto sjajno u državi Danskoj

Da Skandinavci nešto dobro rade, potvrđuje i drugo mesto koje je pripalo takođe Dancima. Naime, tu se našao Geranium šefa Rasmusa Kofoeda. Treće mesto je pripalo restoranu Asador Etxebarri baskijskog šefa Viktora Arguinzoniza, a četvrto mesto je osvojio najbolji južnoamerički restoran, Central, gde peruanski bračno-kulinarski par Virgilijo Martinez i Pia Leon nastavljaju da prave čuda.
Peto mesto je osvojio, nama posebno dragi, trojac iz Barselone. Šefovi Mateu Kasaias, Oriol Kastro i Eduarda Ksatruč su održali nivo kvaliteta u svom Disfrutaru. Šesto mesto je zauzeo bivši fudbaler, a sada više nego uspešan šef Bjorn Francen i njegov istoimeni restoran Frantzen. Sedmo mesto je pripalo restoranu Maido iz Lime koji vodi japanski šef Micuharu Cumura. Osmo mesto je zauzeo singapurski Odette, a deveto Pujol, šefa Enrika Olvere iz Meksiko Sitija.

Ana Roš

Ana Roš i Hiša Franko na 21. mestu

Najbolji azijski restoran The Chairman iz Hong Konga je pored desetog mesta dobio i nagradu za najveći skok na listi čime su ispunjene težnje šefa Kvok Keung Tunga.
Nagradu za najviši novi ulaz za 15. mesto na listi dobio je italijanski Lido 84 šefa Rikarda Kamaninija, a nagrada Chef’s Choice za koju glasaju isključivo profesionalci restoranske industrije, ove je godine dodeljena Viktoru Arguinzonizu, šefu baskijskog restorana Asador Etxebarri. Na kraju, obraz regiona je osvetlala slovenačka šefica Ana Roš čija je Hiša Franko zauzela 21. mesto.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: THE WORLDS 50 BEST RESTAURANTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije