Pismo iz Njujorka: Kako otključati legendarni Daikiri
Pismo iz Njujorka nam je poslao naš stručni saradnik Nikola Nikoletić u svom autorskom tekstu otkriva kako otključati legendarni koktel i nezaobila...
pročitaj jošBarmen D bara, Vukan Ilić je u svom koktelu odao počast dvema damama. Po jednoj je koktel dobio ime, a druga je rakija od dunje.
Vukan Ilić je sa nepunih šesnaest godina ušao u svet ugostiteljstva jer je radio kao konobar dok je pohađao Ugostiteljsko-Turističku školu u Beogradu. Već tada je shvatio da će njegova bina u barskoj predstavi biti pozicija za šankom. Radio je sa mnogim barmenima, a počeci su mu vezani za legendarni Kultura bar.
“Juraj Kozma i Živko Buđelan, vlasnici ovog divnog koktel bara su mi urezali ljubav prema ovom poslu. Druga dvojica koji su najviše uticali na moju karijeru su Srećko Radojević Frenki i Andrija Ristić glavni barmen u D Baru“, kaže ovaj simpatični mladić pun entuzijazma i životne pozitive.
Pre D Bara radio je u mariborskom baru Luft 360, a posle je zanat pekao u Istri u baru Amore, a vredno je i spomena iskustvo u japanskom restoranu Sakuru gde je bio na poziciji supervizora, kreirajući koktele koji su pratili azijsku kuhinju.
Kako sam kaže inspiraciju za koktele pronalazi u svemu što ga okružuje, tako da je ovaj koktel posvetio jednoj dami. Džentlmenski potez je bio što nam nije otkrio o kome se radi, ali ju je vrlo detaljno opisao.
“Zašto sam koristio baš Akademsku rakija? Iz dva razloga. Prvi je taj što je ta dama na završnoj godini jednog fakulteta, a drugi je što sama jačina rakije koju nosi oslikava njen karakter. Drugi sastojak je nešto lakši i prikazuje tu nežniju stranu. Aperol infuzovan jagodama stapa se sa aromama rakije od dunje. Treći sastojak je zadužen da smiri ova dva i podigne na viši nivo”, kaže Vukan kojeg nismo izdržali da ne pitamo da li je on baš taj treći sastojak.
“Pa možda (smeh)… Poslednji sastojak Buzz Buttan daje koktel taj osećaj eletriciteta, a zašto sam želeo baš taj osećaj, ostaje vam da razmislite”, rekao nam je na kraju Vukan, a nama je ostalo da zaključimo da za ljubav nije dovoljna samo hemija. Treba i malo struje!
CHRISTINA
ČAŠA: Old Fashioned
TEHNIKA: Stir
GARNIŠ: Orange twist
SASTOJCI:
* Akademska Quince Brandy 4 cl
* Aperol infused strawberry 2 cl
* Camomile cordial 1,5 cl
* Buzz Button spray
Mlad i vrlo popularan koncept ponude kako inostranih tako i domaćih lokala jeste brunch. Nekada rezervisan samo za hotelske restorane, brunch je pa...
pročitaj jošVeć u nazivu ovog novootvorenog koktel-bara prepoznaje se baština pirotskoj kraja, koja se za svoje mesto izborila i na listi UNESCO svetske baštin...
pročitaj jošU najpoznatijem beogradskom šoru - Gastrošoru na Dorćolu, nedavno je otvoreno mesto nesvakidašnjeg i interesentnog koncepta. Foodie culture i life...
pročitaj još