Chef Nikola Šorak vežba za takmičenje pod budnim okom chefa Mandarića
Nikola Šorak, jedan od najtalentovanijih kuvara koje Srbija trenutno ima, priprema se ovih dana za Međunarodno takmičenje San Pellegrino Young Chef...
pročitaj jošPred vama je novi, septembarski, broj magazina Cafe Bar & Restoran, a u njemu vam donosi najsvežije vesti, intervjue i ostale teme iz HoReCa sektora, gastronomije, profesionalnog kulinarstva i barske scene.
Beograd je do kraja jula ove godine posetilo ukupno 831.039 turista iz zemlje i inostranstva što je za 13% više nego u istom periodu prošle godine, dok je broj samo stranih turista od januara veći za 15%. U prvih sedam meseci Beograd je ostvario 2.056.867 noćenja, što predstavlja porast od 10 procenata. Najbrojniji gosti bili su Turci (107.095, +49%), zatim gosti iz Rusije (65.759) i Kine (49.883) odakle ih je za 82% više nego prošle godine. Slede turisti iz Hrvatske, Nemačke, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke dok su u većem porastu gosti iz SAD, Italije, Velike Britanije, Španije.
Međutim, turistički stručnjaci upozoravaju da se poslednjih pet godina ne menja iznos novca koji stranci dnevno troše na vanpansionske usluge kod nas. Na hranu, suvenire i zabavu i dalje troše 70 evra dnevno pokazuje najnovije istraživanje Udruženja Hores.
Prema podacima iz APR-a iz prošle godine, Beograd ima ukupno 8.214 ugostiteljskih objekata, među kojima je 5.689 restorana i kafana i 2.066 kafića, što je gotovo identičan broj kao u Beču. Ipak, Beč je 2022. godine od turizma prihodovao 5.6 milijardi evra, dok je Srbija u istoj godini zaradila 2.8 milijardi. Prihvatićemo da je Beč, sviđalo se to nama ili ne, još uvek daleko atraktivnija destinacija, no osnovna razlika je u demografskoj strukturi gostiju. Beč najviše posećuju stanovnici Nemačke, a za njima slede Holanđani, Švajcarci, Italijani, Japanci, te Amerikanci i Kanađani. Kada se to zna, jasno je da se u narednim godinama moramo fokusirati na privlačenje tih, platežnijih gostiju kako bismo poboljšali naše brojke.
Ono što raduje je da ugostiteljski sektor, uprkos brojnim nedaćama sa kojima smo svi upoznati, ipak uspeva da kapacitetom, pa i kvalitetom, dočeka daleko veći broj gostiju iz ekonomski bogatijih zemalja.
Svakog meseca se otvara značaj broj novih restorana, barova i bistroa koji donose preko potrebnu raznovrsnost. Tako smo za ovaj broj posetili 10 novih restorana, 11 kafeterija i kafića, 3 vinska bara i 4 street food objekta otvorenih u periodu od prethodnog broja našeg magazina.
O novim restoranima smo razgovarali sa Jasminom Vukašinović o njenom projektu Jasmin a Maslina, a Vladimir Kučera je predstavio koncept Delirium Silence.
Barmen Bojan Merdović je novo pojačanje Ateljea vina Šapat, hrvatski chef Mario Mandarić otvara restoran u Beogradu, a Nikola Šorak će nas predstavljati na svetskom takmičenju mladih chefova.
Zdravko Štrbac nas je upoznao sa njegovim uslugama konsaltinga u okviru “L’Art Groupe”, Aleksandar Kerekeš je predstavio novi jelovnik nastao na ostrvu Cres, a odgledali smo i gastro seriju chefa Renea Redžepija u kojoj je posebna pažnja posvećena srpskoj paprici iz Lošovice.
S posebnim zadovoljstvom vam donosimo i autorski tekst Nenada Živkovića koji nam ukazuje kojim putem treba da krene srpska gastronomija.
Razgovarali smo i sa ljudima iz sveta biznisa, pa je tako tim koji stoji iza brenda Cremoso Latte predstavio svoj novi proizvod, Miloš Đermanović je otkrio novosti iz kompanije Select Food, a iz Rationala su nas upoznali sa inovacijama za postavljanje novih standarda u oblasti uređaja za termičku obradu namirnica.
Nenad Vučijak je pričao o smeni generacija ljubitelja vina, a Igor Mišić iz Torka nas je upoznao sa novim sistemom osveživača vazduha.
Za kraj, nažalost, opraštamo se od člana naše restoranske porodice. Napustio nas je Zoran Lapadatović, poznatiji kao Lapa. Čovek koji je živeo ugostiteljstvo, koji je voleo lični kontakt sa gostima i umeo svakog da pozdravi, časti i ugodi. Sada to verovatno radi u jednoj od nebeskih kafana.
U minimalističkom lokalu Fluo Ice Cream, na Dorćolu, možete potražiti spas tokom leta ili uživanje na toplom jesenjem suncu, u oba slučaja uz vegan...
pročitaj još