04.11.2022 Chef

Degustacioni meni šefa Branka Kisića je gozba kao nekad, ali šik!

Da svoj ego hrani na nekim drugim trpezama, šef Branko Kisić je pokazao otkrivajući da ideja o četiri degustaciona menija, koja su odnedavno u ponudi nije njegova.

„Ne bih nazvao Klub Književnika gastronomskim, više je poslovni restoran“

“Saradnica koja radi naše profile na društvenim mrežama me je konstantno zapitkivala kad ćemo, pa kad ćemo… (smeh) Degustacioni meni kao forma je zanimljiv i koristan iz više aspekata. Prvo se mora definisati tip restorana, a ne bih rekao da je Klub Književnika gastronomski. Više je poslovni restoran”, kaže naš sagovornik i dodaje da je ideja da se gostu, koji je možda prvi i poslednji put u restoranu, da mogućnost da oseti kako pripremaju ribu ili meso i šta rade sa povrćem.

Smuđ sa graškom je i dalje jedno od jela sa potpisom

Gozba kao nekad

“Gost dobija iskustvo kao da je bio četiri puta i, naravno, prisutan je finansijski momenat gde je prodaja zaključana na A, B ili C jelovniku i tada lako isprojektujete svoje poslovanje na godišnjem nivou i kažete nama treba 50 ljudi svaki dan da bismo napravili 20.000 evra, na primer”, otvoren je  šef Kisić.

Guščija džigerica sa pastom od suve smoke i redukcijom kakaoa i đumbira

Prvi jelovnik, nazvan Gozba kao nekad donosi nam guščiju džigericu uz pastu od suve smokve i redukciju kakaoa i đumbira. Terin uz kombinaciju slatkoće, gorčine i ljutine je uzbudljiv i senzualan. Ko je slušao Depeche Mode bolje će razumeti o čemu pričam. Slede tradicionalne pohovane paprike punjene sirom i kajmakom, a onda signature dish restorana (pored gibanice) grilovani dunavski smuđ. Jelo koje jednostavno ne može da dosadi, a i valjalo je probati da li je isto kao i pre dve godine. I jeste. Završnicu čini krempita i orahovača poslužena sa čokoladnim tartufom.

Pita sa cepkanom jagnjetinom i fermentisanim povrćem

Klubska Gozba je po rečima šefa Branka šik varijanta. I naravno, potaž od graška i nane. Idealan letnji početak. Hobotnica dokazuje da je egzekucija u Klubu Književnika live and well. Toplu pitu od jagnjetine sa fermentisanim povrćem sam probao zbog kitnikeza. Napravljena je po principu pastilje sa cepkanim mesom, povezanim bešamelom. Teletina je, kao što je Branko i rekao pripremljena u dunstu, a prati je rižoto od celera, lešnika i crnih tartufa. Kolač od kokosa, manga i marakuje je logična tačka na i. Jer, šik.

Gambori glazirani sudačijem i sočivo sa kurkumom

Vegetarijanski meni

Treći jelovnik je posledica osluškivanja želja gostiju. Radi se o vegetarijanskom meniju u kojem su već pomenuti potaž od graška i pohovane paprike, a slede blitva i vrganji u sosu od tamjanike i raviole sa dimljenim kozjim sirom uz bećarac i hrskavi kapar. Završnica je crna i čokoladna u vidu musa, karamelizovanih oraha i čokoladnog tartufa.

Rižoto od celera sa tartufima

Četvrti jelovnik je namenjen neodlučnim i pomalo avanturistički nastrojenim gastroljupcima. Jelovnik koji nosi naziv Tako dan za danom se sastoji od četiri jela koje, po svom nahođenju tog dana bira šef kuhinje. On je, rekli bi, svakog dana dobre volje, a u njegovo umeće i veštinu najbolje da se uverite sami. Ako mi ne verujete na reč.

Kolač od kokosa, manga i marakuje

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: ŽARKO RADOVANČEV I PRIVATNA ARHIVA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije