13.01.2021 Drink

Tri musketara iz vinske kuće Minića

Slatka suza Vinarija minića

Slatka suza, 0,5 l

Desertno belo vino od sorte bela tamjanika, bogato svežim mirisima koje prati slast po ukusu, sadrži 13,5% alkohola.
Vino je stvoreno u godini kad tamjanika daje veliku količinu šećera i time nam je omogućila da ne čekajući kasnu berbu dobijemo maksimalnu zrelost i pun kapacitet ovog našeg prelepog grožđa.
Zasladite se Slatkom suzom, uz nju ručak ili večera može imati sasvim drugačiju sliku!
Najbolje ga je piti uz voćne kolače prelivene čokoladom, neka vas vaš ukus vodi, za slatka vina razne su preporuke, ali trebalo bi da poslušate sebe. Servirajte ga ohlađeno na 10 do 12 stepeni C. Vodite računa da ga ne pijete sami, jer ovo je vino za dvoje.

lili vino vinarija minića

Lili , 0,75 l

Roze suvo vino stvoreno kupažom sorti pinot noir i plovdina, sa 13% alkohola.
Konzumacija vina koje u sebi ima plovdinu pravo je uživanje za čula. Vina koja se proizvode od plovdine imaju jarku i izraženu svetlocrvenu boju i uravnotežen ukus. Ona imaju osvežavajući i voćni ukus, a neki ga upoređuju sa francuskim dnevnim vinima. U ovom slučaju, kupažirana s nežnim pinot noirom, Lili nam je donela nežno, a ujedno i mirisima i kiselinama bogato, vino.
Kombinacijom svežine plovdine i pinot noira Lili postaje nesvakidašnji roze za svaki dan!
Savršeno se slaže sa sarmom i prasećim pečenjem, a ujedno odlično ide sa jakim voćnim kolačima. Servirati ohlađeno na 10 stepeni C.
U ovom vinu možete osetiti spoj Burgundije i Župe, zrele jagode i trešnje iz Župe sa nežnostima burgundskih vina, a sve ovo uz kiseline koje dolaze sa obronaka vrhova koji okružuju Župu.

vino vinarija minića tamnjanika

Stota suza, 0,75 l

Suvo, belo vino od sorte grožđa bela tamjanika, bogato muskatnim mirisom, sa 13% alkohola.
Iako bogato muskatnim mirisima – zove, bosiljka, žalfije, pomalo limuna i grejpa, ali i sa mirisima mandarine i pomorandže, u sebi sadrži i blage kiseline koje su karakteristične za severna vina, iako ono to nije.
Ovo vino je pitko, mirisno, zavodljivo, odiše svežinom, ko ga jednom proba više ne odustaje od njega!
Najbolje se slaže sa župskim lokalnim specijalitetima (uglavnom od crvenih mesa) iako ga lako možete spojiti i sa školjkama i blago začinjenim plodovima mora. Servirati na temperaturi od oko 10 stepeni C.
Ovo vino nastalo je u Župi, selu Tržac kod Aleksandrovca, u centralnoj Srbiji, pa je i samo grožđe sve vreme pod uticajem šarene klime, malo severne (uticaj blizine planina) ali i južne (vinogradi su okrenuti ka jugu i veliki deo dana bivaju osunčani).

Vinska kuća Minića
Adresa: Tržac, 37230 Aleksandrovac
Telefon: 037 3751 612
Web: vinskakucaminica.com
E-mail: [email protected]

AUTOR: MIODRAG ALEKSIĆ

FOTO: EDVARD NALBANTJAN I VINSKA KUĆA MINIĆA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije