Hotel Caričin grad
30.06.2023 Hoteli

Hotel Caričin grad ima novog vlasnika

Hotel Caričin grad u Lebanu kupio je privrednik iz jedne susedne opštine za 500.000 EUR.

Hotel Caričin grad ima novog vlasnika

Kako je naglasio predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović privrednik je u ovom slučaju nastupio kao fizičko lice, a ujedno ovo je bila i najpovoljnija ponuda, tako da je odmah zaključen kupoprodajni ugovor.

Hotel Caričin grad je od velike važnosti za opštinu Lebane i njenu turističku ponudu jer je prioritet lokalne samouprave da se u narednom periodu što više afirmišu turistički potencijali ovog kraja. Bogdanović je dodao da će ovaj hotel biti kompletno rekonstruisan, a da će finansijsku pomoć u tom cilju pružiti i Vlada Republike Srbije.

Kako podvlači Bogdanović vlasnik je već ušao u posed, a delatnost hotela neće biti menjana tako da se očekuje da objekat i spoljašnjošću i unutrašnjim uređenjem zadovolji sve standarde hotelijerstva. Podsetimo, Republička direkcija za imovinu oglasila je u aprilu prodaju hotela Caričin grad u Lebanu po početnoj ceni od 472.533 EUR.

U planu je prodaja hotela Caričin Grad

Caričin grad: Istorijat

Arheološki lokalitet Caričin grad nalazi se na jugu Srbije, 30 km jugozapadno od Leskovca, u dolini koja se prostire između reka Jablanice i Puste reke.

Najveći broj istraživača danas smatra da je ovaj impresivni ranovizantijski grad Justinijana Prima, zadužbina jednog od najvećih vizantijskih careva – Justinijana I, koji je 535. godine novom gradu namenio ulogu sedišta arhiepiskopije.

Grad je podignut na stenovitom platou najviše nadmorske visine 395 m, na ušću Caričinske u Svinjaričku reku. Opasan je moćnim bedemima sa kulama, a na jugu, na najnižem delu – i vodenim rovom. U bližoj okolini nalazile su se tri utvrde za zaštitu. U grad se ulazilo sa južne i istočne strane, kroz tri monumentalne kapije sa kulama.

Do danas su otkrivena četiri prstena bedema, osam bazilika, brojni javni objekti, terme, centralni trg, ulice sa porticima, akvadukt, velika cisterna, vodeni toranj, brana sa jezerom, zanatske peći, kao i mreža fortifikacija u blizini grada. Nađeno je mnoštvo pokretnog arheološkog materijala: predmeta od pečene zemlje, metala, stakla, kosti, kao i novac koji ilustruju život u gradu.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

IZVOR: TV4S.RS

FOTO: INSTAGRAM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije