1 Kafa i kolač
24.08.2021 Kafa

Uparite poslastice sa notama kafe sa pet standardnih geografskih odredišta

Đorđija Proija, šefica laboratorije rimske „Casa Manfredi” uparila je poslastice sa notama kafe sa pet standardnih geografskih odredišta

„Sastojci koji produžavaju arome kafe su dobitna kombinacija“

Uparivanje kafe i slatkih delicija stvara zanimljive i iznenađujuće ideje, koje mogu da doprinesu razvijanju novih linija ukusne i originalne ponude. Poznato je da ovaj par odvajkada dobro stoji zajedno u mnogim prilikama, počevši od doručka i klasične kombinacije espresa sa minjon pecivom, koju potvrđuje i Đorđija Proija i dodaje:

šolja kafa kolač
„Dobitne kombinacije su one sa čokoladom, crvenim i orašastim voćem (lešnici, orasi), koje često produžavaju arome kafe. U realizaciji svojih kombinacija, deserte sam gradila uglavnom počevši od suve baze, dodajući im začinsku ili slatku notu – od vanile do bele čokolade. Ovi kontrastni ukusi stvaraju složenost u okviru koje se prepoznaju pojedinačni ukusi i sa odloženim delovanjem, kakav je slučaj i sa kafom”.
Idealnom turom kroz glavne ukuse i karakteristike kafe, na probu su iznete vrste porekla Etiopija, Brazil, Kolumbija, Arabica i Robusta Indija i svaka je uparena sa porodicom poslastica, a zatim je analiza obogaćena preporučivanjem skladnih, odnosno kontrastnih nota.

kolač sa malinama
ETIOPIJA, „Garage Bros Coffee”, KOLAČ SA MALINAMA

Voćna kafa sa primesama crvenog voća i likera. Odlično se slaže sa kremastim desertima, dekorisanim kašikom crvenog voća i likerom. Slaže se i sa finansijerom od pistaća, kompotom od crne trešnje i čajem od mače, kao i musom od badema. Kontrast: kolačić sa čokoladnim čipsom.

čizkejk kolač
BRAZIL, „Cafezal”, CHEESECAKE S MALINAMA

Vrlo slatka kafa koja podseća na ukus sušenog voća, sladića i meda. Odlično se uparuje sa desertima nežne i kremaste teksture. Idealno sa desertom koji se sastoji od kakao biskvita, kompota od banane i marakuje i musa sa muskovado šećerom. Kontrast: torta od sira sa želeom od maline ili streusel (kolač od mrvica) od lešnika.

finansijer kolač
KOLUMBIJA, „Little Bean”, FINANSIJER SA BADEMOM

Blago kisela kafa čistog ukusa, koja podseća na mirise limete i tropskog voća. Odlično se slaže sa voćnim, limunskim hladnim desertima. Dobro ide sa finansijerom od badema, kompotom od maline i musom od bele čokolade i limuna. Kontrast: kakao biskvit sa maslacem bez jaja.

kolač od šargarepe
INDIJA, „Roasting Ladi Caffe”, KOLAČ OD ŠARGAREPE

Blago gorka kafa koja podseća na dim, začine i drvo. Odlično se slaže sa suvim keksima, a u skladu je i sa kolačem od šargarepe sa cimetom, karanfilićem i muškatnim oraščićem (recept u prilogu). Kontrast: torta od biskvita sa 70% bademove paste, nadevena musom od ananasa i timut bibera.

ROŠE
INDIJA, „Robusta od Torrefazione Il Griso”, ROŠER OD LEŠNIKA I SLANE KARAMELE

Blago gorka kafa koja podseća na lešnik i karamel. Odlično se slaže sa poslasticama sa slanom karamelom i čipsom od čokolade. Dobra je i kombinacija sa finansijerom od lešnika sa karamelizovanim lešnicima, karamelom sa slanim puterom i pralinama sa musom od pikan oraha. Kontrast: biskvit sa bademovim kremom, jagodama i musom od vanile.

kafa i kolači

KOLAČ OD ŠARGAREPE
Đorđije Proije

SASTOJCI:
* 125 g šargarepe
* 100 g oraha ili lešnika
* 300 g brašna
* 3 g praška za pecivo
* 3 g sode bikarbone
* 3 g cimeta u prahu
* 2 g muškatnog oraščića
* 2 g mlevenih karanfilića
* 1 g soli.
* 280 g semenskog ulja
* 450 g šećera
* 200 g jaja

PRIPREMA:
Pomešajte zajedno u činiji brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet u prahu, muškatni oraščić, mleveni karanfil i so. Dodajte i štapnim mikserom umutite ulje i šećer. Dodajte cela jaja i nastavite mućenje. Dodajte rendanu šargarepu i samlevene orahe ili lešnike, a zatim i 60 ml vrele vode i sve fino izmešajte. Sipajte smesu u kalup za torte – do 3/4 zapremine i pecite jedan sat na 160° C.

AUTOR: JASNA ŽARKOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK i GETTY IMAGES

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.