Affogato i Caldo freddo! Ljubav espressa i sladoleda!
Affogato je italijanski napitak na bazi espresa koji je ime dobio po italijanskom glagolu udaviti, a odnosi se na kuglu sladoleda koja se “davi” u ...
pročitaj jošĐorđija Proija, šefica laboratorije rimske „Casa Manfredi” uparila je poslastice sa notama kafe sa pet standardnih geografskih odredišta
Uparivanje kafe i slatkih delicija stvara zanimljive i iznenađujuće ideje, koje mogu da doprinesu razvijanju novih linija ukusne i originalne ponude. Poznato je da ovaj par odvajkada dobro stoji zajedno u mnogim prilikama, počevši od doručka i klasične kombinacije espresa sa minjon pecivom, koju potvrđuje i Đorđija Proija i dodaje:
„Dobitne kombinacije su one sa čokoladom, crvenim i orašastim voćem (lešnici, orasi), koje često produžavaju arome kafe. U realizaciji svojih kombinacija, deserte sam gradila uglavnom počevši od suve baze, dodajući im začinsku ili slatku notu – od vanile do bele čokolade. Ovi kontrastni ukusi stvaraju složenost u okviru koje se prepoznaju pojedinačni ukusi i sa odloženim delovanjem, kakav je slučaj i sa kafom”.
Idealnom turom kroz glavne ukuse i karakteristike kafe, na probu su iznete vrste porekla Etiopija, Brazil, Kolumbija, Arabica i Robusta Indija i svaka je uparena sa porodicom poslastica, a zatim je analiza obogaćena preporučivanjem skladnih, odnosno kontrastnih nota.
ETIOPIJA, „Garage Bros Coffee”, KOLAČ SA MALINAMA
Voćna kafa sa primesama crvenog voća i likera. Odlično se slaže sa kremastim desertima, dekorisanim kašikom crvenog voća i likerom. Slaže se i sa finansijerom od pistaća, kompotom od crne trešnje i čajem od mače, kao i musom od badema. Kontrast: kolačić sa čokoladnim čipsom.
BRAZIL, „Cafezal”, CHEESECAKE S MALINAMA
Vrlo slatka kafa koja podseća na ukus sušenog voća, sladića i meda. Odlično se uparuje sa desertima nežne i kremaste teksture. Idealno sa desertom koji se sastoji od kakao biskvita, kompota od banane i marakuje i musa sa muskovado šećerom. Kontrast: torta od sira sa želeom od maline ili streusel (kolač od mrvica) od lešnika.
KOLUMBIJA, „Little Bean”, FINANSIJER SA BADEMOM
Blago kisela kafa čistog ukusa, koja podseća na mirise limete i tropskog voća. Odlično se slaže sa voćnim, limunskim hladnim desertima. Dobro ide sa finansijerom od badema, kompotom od maline i musom od bele čokolade i limuna. Kontrast: kakao biskvit sa maslacem bez jaja.
INDIJA, „Roasting Ladi Caffe”, KOLAČ OD ŠARGAREPE
Blago gorka kafa koja podseća na dim, začine i drvo. Odlično se slaže sa suvim keksima, a u skladu je i sa kolačem od šargarepe sa cimetom, karanfilićem i muškatnim oraščićem (recept u prilogu). Kontrast: torta od biskvita sa 70% bademove paste, nadevena musom od ananasa i timut bibera.
INDIJA, „Robusta od Torrefazione Il Griso”, ROŠER OD LEŠNIKA I SLANE KARAMELE
Blago gorka kafa koja podseća na lešnik i karamel. Odlično se slaže sa poslasticama sa slanom karamelom i čipsom od čokolade. Dobra je i kombinacija sa finansijerom od lešnika sa karamelizovanim lešnicima, karamelom sa slanim puterom i pralinama sa musom od pikan oraha. Kontrast: biskvit sa bademovim kremom, jagodama i musom od vanile.
KOLAČ OD ŠARGAREPE
Đorđije Proije
SASTOJCI:
* 125 g šargarepe
* 100 g oraha ili lešnika
* 300 g brašna
* 3 g praška za pecivo
* 3 g sode bikarbone
* 3 g cimeta u prahu
* 2 g muškatnog oraščića
* 2 g mlevenih karanfilića
* 1 g soli.
* 280 g semenskog ulja
* 450 g šećera
* 200 g jaja
PRIPREMA:
Pomešajte zajedno u činiji brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet u prahu, muškatni oraščić, mleveni karanfil i so. Dodajte i štapnim mikserom umutite ulje i šećer. Dodajte cela jaja i nastavite mućenje. Dodajte rendanu šargarepu i samlevene orahe ili lešnike, a zatim i 60 ml vrele vode i sve fino izmešajte. Sipajte smesu u kalup za torte – do 3/4 zapremine i pecite jedan sat na 160° C.
Bilo da je vreme ručku ili večeri, da ste sa prijateljima u restoranu ili sami kod kuće i naručujte hranu – uvek je pravo vreme za pizzu. O višedec...
pročitaj jošPrvi pisani trag do kog smo došli u vezi sa postojanjem mesta Bela reka datira još iz 1853. godine. Baš na ovom mestu, Mihajlo Obrenović je imao er...
pročitaj jošTofu bez soje? Je li to moguće? Chef Kirti Bhoutika nas je uverila da je moguće. Ova pobednica pete sezone takmičenja Master Chef Indija ga pravi o...
pročitaj još