
Kafeterija Skyline: All day breakfast meni
Ovaj brend ima verne goste na svim lokacijama, ali mi verujemo da će Kafeterija Skyline pružiti sasvim novo iskustvo i ubrzo postati omiljeno mesto...
pročitaj jošĐorđija Proija, šefica laboratorije rimske „Casa Manfredi” uparila je poslastice sa notama kafe sa pet standardnih geografskih odredišta
Uparivanje kafe i slatkih delicija stvara zanimljive i iznenađujuće ideje, koje mogu da doprinesu razvijanju novih linija ukusne i originalne ponude. Poznato je da ovaj par odvajkada dobro stoji zajedno u mnogim prilikama, počevši od doručka i klasične kombinacije espresa sa minjon pecivom, koju potvrđuje i Đorđija Proija i dodaje:
„Dobitne kombinacije su one sa čokoladom, crvenim i orašastim voćem (lešnici, orasi), koje često produžavaju arome kafe. U realizaciji svojih kombinacija, deserte sam gradila uglavnom počevši od suve baze, dodajući im začinsku ili slatku notu – od vanile do bele čokolade. Ovi kontrastni ukusi stvaraju složenost u okviru koje se prepoznaju pojedinačni ukusi i sa odloženim delovanjem, kakav je slučaj i sa kafom”.
Idealnom turom kroz glavne ukuse i karakteristike kafe, na probu su iznete vrste porekla Etiopija, Brazil, Kolumbija, Arabica i Robusta Indija i svaka je uparena sa porodicom poslastica, a zatim je analiza obogaćena preporučivanjem skladnih, odnosno kontrastnih nota.
ETIOPIJA, „Garage Bros Coffee”, KOLAČ SA MALINAMA
Voćna kafa sa primesama crvenog voća i likera. Odlično se slaže sa kremastim desertima, dekorisanim kašikom crvenog voća i likerom. Slaže se i sa finansijerom od pistaća, kompotom od crne trešnje i čajem od mače, kao i musom od badema. Kontrast: kolačić sa čokoladnim čipsom.
BRAZIL, „Cafezal”, CHEESECAKE S MALINAMA
Vrlo slatka kafa koja podseća na ukus sušenog voća, sladića i meda. Odlično se uparuje sa desertima nežne i kremaste teksture. Idealno sa desertom koji se sastoji od kakao biskvita, kompota od banane i marakuje i musa sa muskovado šećerom. Kontrast: torta od sira sa želeom od maline ili streusel (kolač od mrvica) od lešnika.
KOLUMBIJA, „Little Bean”, FINANSIJER SA BADEMOM
Blago kisela kafa čistog ukusa, koja podseća na mirise limete i tropskog voća. Odlično se slaže sa voćnim, limunskim hladnim desertima. Dobro ide sa finansijerom od badema, kompotom od maline i musom od bele čokolade i limuna. Kontrast: kakao biskvit sa maslacem bez jaja.
INDIJA, „Roasting Ladi Caffe”, KOLAČ OD ŠARGAREPE
Blago gorka kafa koja podseća na dim, začine i drvo. Odlično se slaže sa suvim keksima, a u skladu je i sa kolačem od šargarepe sa cimetom, karanfilićem i muškatnim oraščićem (recept u prilogu). Kontrast: torta od biskvita sa 70% bademove paste, nadevena musom od ananasa i timut bibera.
INDIJA, „Robusta od Torrefazione Il Griso”, ROŠER OD LEŠNIKA I SLANE KARAMELE
Blago gorka kafa koja podseća na lešnik i karamel. Odlično se slaže sa poslasticama sa slanom karamelom i čipsom od čokolade. Dobra je i kombinacija sa finansijerom od lešnika sa karamelizovanim lešnicima, karamelom sa slanim puterom i pralinama sa musom od pikan oraha. Kontrast: biskvit sa bademovim kremom, jagodama i musom od vanile.
KOLAČ OD ŠARGAREPE
Đorđije Proije
SASTOJCI:
* 125 g šargarepe
* 100 g oraha ili lešnika
* 300 g brašna
* 3 g praška za pecivo
* 3 g sode bikarbone
* 3 g cimeta u prahu
* 2 g muškatnog oraščića
* 2 g mlevenih karanfilića
* 1 g soli.
* 280 g semenskog ulja
* 450 g šećera
* 200 g jaja
PRIPREMA:
Pomešajte zajedno u činiji brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet u prahu, muškatni oraščić, mleveni karanfil i so. Dodajte i štapnim mikserom umutite ulje i šećer. Dodajte cela jaja i nastavite mućenje. Dodajte rendanu šargarepu i samlevene orahe ili lešnike, a zatim i 60 ml vrele vode i sve fino izmešajte. Sipajte smesu u kalup za torte – do 3/4 zapremine i pecite jedan sat na 160° C.
Iskreni ljubitelji kafe sa mlekom i vrsni poznavaoci ovog omiljenog napitka u celom svetu i te kako prave razliku u izboru mleka koje koriste za pr...
pročitaj još