Uparite sladoled i makarunse
20.07.2023 Food

Uparite sladoled i makarunse

Pozivajući vas na slatki greh, zamislili smo flert kolača i sladoleda. Ali ne onaj besramni, vulgarni, već damski u kojem kolač diskretno, ali ipak dovoljno jasno stavlja do znanja kugli sladoleda da je privlačnost neupitna.

Uparite sladoled i makarunse

Prvi na listi za uparivanje sa sladoledom su mali, slatki, beze sendviči od bademovog brašna i puter krema koje sve češće zatičemo u društvu sladoleda. Da, radi se o makarunsima; izvorno francuskom kolačiću, ali i Italijani imaju svoju verziju. Razlika je u načinu obrade belanaca tzv. francuskoj i italijanskoj mering smesi. Prva metoda pripreme podrazumeva izradu sa nekuvanim belancima, dok se italijanska mering smesa kuva. Ukoliko se odlučite za bilo koju od ove dve tehnike, krajnji rezultat je hrskavost, prozračnost i svilena slatkoća.

Uparite sladoled i makarunse

Uparite sladoled i makarunse: Mandorle macarons

Težina pripreme: Za eksperte
Vreme: 1 sat i 20 minuta
Bez glutena

SASTOJCI ZA 20 KOMADA

160 g fino mlevenog bademovog brašna
160 šećera u prahu
120 belanca sobne temperature
160 g šećera
40 g vode (3 kašike)
gel boje za hranu, po želji

Obložite 2 pleha papirom za pečenje, teflonskom ili silikonskom prostirkom. Za ravnomernu cirkulaciju vazduha, okrenite pleh naopako. Dva puta prosejte bademovo brašno i šećer u prahu.

Prosejte 160 g bademovog brašna i 160 g šećera u prahu, pa sipajte u veću posudu. Napravite udubljenje u sredini i dodajte 60 g belanaca. Promešajte sastojke da se sjedine. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite sa strane.

Zagrejte 160 g šećera i 40 g vode na srednjoj vatri i dovedite do ključanja. Čim smesa počne da ključa, sipajte preostalih 60 g belanaca u činiju miksera i umutite na srednjoj brzini. Po želji, dodajte ¼ kašičice limunovog soka da biste stabilizovali meringu i nastavite mućenje na istoj brzini, dok se ne formiraju mekani vrhovi. Nastavite da kuvate šećerni sirup dok ne dostigne 114ºC. Zatim, polako sipajte sirup između ivice posude miksera i nastavka za mućenje, uz stalno mešanje na srednjoj brzini. Sirup bi mogao malo prskati po posudi dok sipate, ali to je u redu. Posebno vodite računa da sirup ne sipate na nastavak za mućenje. Kada se sirup potpuno sjedini sa belancima, povećajte brzinu na maksimum i mutite dok se ne formiraju sjajni, čvrsti vrhovi, oko 6-7 minuta. Trebalo bi da postoji mala krivina na vrhu meringe kada se podigne nastavak za mućenje.

Dodajte prehrambenu boju u gelu, ako želite da obojite makarune.

MAKARONAŽA

Sipajte pripremljenu mešavinu bademovog brašna i šećera umućenim belancima i to iz dva puta. Koristeći spatulu, pomešajte suve sastojke dok se potpuno ne sjedine sa belancima. Nastavite da mešate smesu dok pokretima spatule ne uspete da ispišete osmicu – uzmite malu količinu smese i stavite je u činiju; ako se vrhovi sami povuku za oko 10 sekundi sve je spremno.

Napunite smesom poslastičarski džak sa okruglim nastavkom.

FINALNI POSTUPAK

Držite kesu za pecivo pod uglom od 90°C i istisnite smesu iz džaka za oko 40 mm širine i razmak od oko 25.5 mm, na pripremljen pleh za pečenje. Čvrsto kucnite limove za pečenje po pultu nekoliko puta da bi se oslobodili mehurići vazduha. Ostavite makarunse da odstoje najmanje 15-30 minuta do nekoliko sati, u zavisnosti od vlažnosti vazduha. Kada lagano dodirnete makarunse i testo se ne zalepi za prst, onda je spremno za pečenje. U međuvremenu, zagrejte klasičnu pećnicu na 150°C. Pecite makarunse na srednjoj rešetki. Da biste sprečili da kolači porumene, stavite prazan pleh na gornju rešetku, pa pecite 15-18 minuta.

AUTOR: NATAŠA STEVANOVIĆ

FOTO: GETTY IMAGES

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije