Jednog od začetnika koktel priče kod nas, Kultura bar, krase autentična retro polica, široki spektar klasičnih i signature koktela i interesantna ponuda barske hrane
U to vreme su u Beogradu nedostajali barovi koji imaju prepoznatljiv „potpis“ barmena
Kada su 2002. godine započeli karijeru bartendera, Juraj Kozma i Živko Buđelan, kao i većina ugostitelja, imali su želju da jednog dana otvore svoj bar. Verovali su da Beogradu nedostaju barovi koji imaju prepoznatljiv „potpis” barmena. Aprila 2009. osnivaju prvu firmu, simboličnog naziva Bar kultura. Radi podizanja svesti o koktel-kulturi, firma se bavila pružanjem konsalting usluga, barskim keteringom koji se zasnivao isključivo na koktelima, edukacijom barmena na raznim obukama i radionicama.
Juraj Kozma dodaje: „Jedna od ključnih stvari za uspeh ugostiteljskog objekta jeste sam odnos između gosta i bartendera. Smatramo da je Kultura bar naša kuća, da su svi bartenderi domaćini, a da su svi ostali naši gosti. Mi smo prvi lokal u gradu koji u svojoj koktel-karti na prvoj strani ima ispisana pravila ponašanja. Pažljivo i sa stilom određena pravila gostima stavljaju do znanja da poštuju radno vreme bara i bartendera, da tiho i otmeno napuste lokal kada budu izlazili, da ne poručuju pića čija je svrha brzo opijanje, da konzumiraju alkohol odgovorno i slično. Koktel-karta, kao i restoranski meni, menja se dva puta godišnje, tako da su uvek u ponudi sveži sastojci, u skladu sa sezonom. Barski meni sačinjen je od pažljivo selektovanih koktela, kafa, čajeva, alkoholnih pića i posebne sekcije Whiskey menu sa više od 50 različitih etiketa viskija. Restoranski meni čini predlog barskog sneka, ali u ponudi su i doručak i specijaliteti poput odležalog ramsteka, tartar bifteka, burgera, raznih salata itd.”
Iako se delom vlasnička struktura promenila 2017. godine, misija i vizija Kultura bara ostala je ista. Osim Juraja i iskusnog bartendera Vukašina, tu je i Stevan Jevtić, ugostitelj u službi keteringa.
Kultura Bar Trinity
Rolnice sa sirom i kulenom s arabiata sosom, pohovane masline punjene kozjim sirom uz umak od grčkog jogurta i hrskava tortilja s gvakamole sosom.
The Steak
Odležali juneći ramstek u barbeque sosu s ruzmarinom, de la vera dimljenom paprikom i salatom.
KULTURA BAR * Kralja Milutina 4, Beograd * Instagram: kulturabar * Vrsta: Classic Cocktail bar * Barmeni: Juraj Kozma, Živko Buđelan, Vukašin Despotović * Prosečna cena pića: 545 dinara * Prosečna cena hrane: 650 dinara * Telefon: 011/3692-805