Julius Meinl čaj
31.12.2021 Drink

Čaj se pije da bi se utišala buka sveta

Julius Meinl preporučuje nove ukuse organskog čaja za predstojeće zimske dane jer mali trenuci čine da mozaik života dobije lepši izgled

Novi ukusi Julius Meinl organskih čajeva

Zamislite jutro u raju. Služe vas tropskim voćem, zrelim trešnjama i osvežavajućim narom. Blaga slatkoća manga, ananasa, papaje i marakuje budi vaša čula, a svež miris limunske trave upotpunjuje magiju, širi neku lepu i mirnu energiju i donosi inspiraciju. Želite da trenutak traje večno. Danas možete sve! Život je lep!
Onaj ko je probao nove ukuse Julius Meinl  organskog čaja – zeleni čaj sa tropskim voćem i voćni čaj od zrelih trešanja, nara i limunske trave, sigurno se osećao upravo ovako!

julius meinl čaj 2

Upoznajte Julius Meinl čaj

Verovatno već znate da je Julius Meinl sinonim za kulturu bečkih kafića i prva profesionalna pržionica kafe u Evropi već skoro 160 godina. Ipak, ono što možda niste znali jeste da je kompanija počela da proizvodi vlastiti čaj još davne 1894 godine. Kako bi bili sigurni da donose samo najfinije i najukusnije čajeve, Julius Meinl  je razvio partnerstvo sa vrhunskim plantažama čaja i uložio mnogo truda, energije i ljubavi u usavršavanje postupka pripreme čaja, kako bi gostima ugostiteljskih objekata širom sveta poslužio neodoljive i najčistije arome. Svi čajevi su biološki sertifikovani, u portfoliju postoje brojni ukusi Single Bag i Big Bag (organskih) čajeva. Od klasičnih ukusa poput nane, kamilice preko planinskog bilja i crnog čaja, do neobičnih mešavina koje sadrže egzotične, voćne ili cvetne sastojke a mogu se konzumirati samo u ugostiteljskim objektima koji služe Julius Meinl kafu.

Put od lista do čarobne šoljice čaja

Rituali i ceremonije vezane za pravljenje i serviranje čaja svedoče o njegovom značaju od davnina. Pomaže u izbacivanju štetnih materija iz organizma, ublažava stres, podiže energiju, jača imunitet, omogućava bolji rad mišića, daje razlog za druženje i donosi pozitivne misli. Putovanje od biljke do šoljice u Vašoj ruci, međutim, nije ni malo jednostavan. Vrhunski čaj nastaje kombinacijom raznih elemenata, od sunca i tla, preko branja, sušenja do pakovanja.
Kompanija Julius Meinl prirodno nabavlja svoje čajeve iz čuvenih svetskih bašti čaja. Branje čaja i dalje se obavlja na tradicionalan način, gde berači čaja biraju čajne listove i skupljaju ih u široke korpe. Ručno branje osigurava da se sakupljaju samo najbolji listovi biljke. Verovali ili ne, berač dnevno otkine do 25 kg zelenog lišća, što je oko 4-6 kg čaja. Ubrani listovi se obrađuju direktno na plantaži kako bi se izbegao gubitak arome i kvaliteta. Otprilike 10 – 12 sati sveže ubrani listovi rašireni su preko prostirki gde duva topli vetar. Rezultat je gubitak od 30% tečnosti iz listića čaja što zadržava njegovu glatkoću. Zavisno od vrsti čaja, listovi se dalje preradjuju kuvanjem na pari ili fermentacijom nakon čega sledi sušenje. Pre nego što se sušenje izvede, listovi se kidaju metalnim pločicama kako bi se oslobodila esencijalna ulja. Čaj se zatim razvrstava prolazeći kroz različite slojeve sita. Kao rezultat, možete razlikovati četiri glavne klasifikacije: celi listovi, slomljeni listovi, oštrice i prašina. Ovaj korak zahteva veliko iskustvo i u mnogim se slučajevima temelji na tajnim receptima starim i stotinama godina.
Dobijena krajnja čudotvorna smesa biljaka, korenja, voća , cvetova i semenki ne znači ništa – naravno – ako se ne postigne najbolji mogući ukus. Osiguravanje vrhunskog kvaliteta čaja moguće je samo konstantnim degustacijama čajeva, iznova i iznova. I to objašnjava zašto svaki pojedini deo čaja moraju da pregledaju i probaju stručnjaci za kvalitet pre nego što bude spreman za pakovanje i prodaju.

Julius Meinl čaj 3

Kako pravilno pripremiti čaj

Ako ste se zapitali gde je tu vaša uloga, imamo odgovor. Bitno je da umete ispravno da pripremite čaj.
* Uvek koristite svežu vodu
* Pridržavajte se preporučenih vremena potapanja i temperature vode
* Ne žurite sa serviranjem.
* Uopšteno govoreći, kraće vreme potapanja dovodi do svetlijeg, manje jakog čaja, dok duže vreme potapanja pomaže u razvoju intenzivnijih ukusa i postizanju punog tela

Poznati kineski filozof Tijen Ji Heng je prosto opisao lepotu čaja rečima: „Čaj se pije da bi se utišala buka sveta, koja ometa misao“.
Sada ostaje samo da obradujete svoj organizam, odaberete omiljeni ukus čaja i prepustite se uživanju u predstojećim zimskim i prazničnim trenucima.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: JULIUS MEINL

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije