14.03.2023 Drink

CB&R na promociji Pilato vina, priče koja traje već 3 generacije istarskih vinara

Proizvodnja vina i grožđa u Lašićima, selu kod Poreča, počinje 1934. godine, kada je Ivan Pilato posadio mali zasad vinove loze. To je bio početak vinske priče Pilato koja traje već tri generacije u ovoj porodičnoj vinariji.

Chardonnay Pilato 2001. je proglašen najboljim belim vinom Hrvatske

Oko 1960. godine Končeto Pilato nastavlja i širi proizvodnju, dok u devedesetim godinama Eliđo Pilato preuzima od oca posao i počinje sa većim ulaganjem u opremu, tehnologiju i širenje zasada. Vinarija osvaja zlatnu medalju na takmičenju Vinistra za Malvaziju 1994. godine i to je bio jedan je od podsticaja kvalitetnijoj proizvodnji. Dodatni vetar u leđa je bila zlatna medalja 2002. godine na nacionalnom ocenjivanju Vinovita kada je Chardonnay Pilato iz 2001. proglašen najboljim belim vinom Hrvatske.

70% belih i 30% crnih sorti

Danas gazdinstvo Pilato ima oko 14 hektara sopstvenih i 4 hektara vinograda u kooperaciji, od čega je oko 70% belih i 30% crnih sorti. Najviše gaje autohtone sorte Istre – Malvaziju istarsku i Teran, ali i internacionalne Chardonnay, Pinot blanc, Sauvignon blanc, Muskat beli, Merlot, Cabernet Sauvignon. Svi se vinogradi nalaze na 250 metara nadmorske visine na crvenici (terra rossa) bogatoj boksitom i gvožđem, koja vinima daje izrazitu notu mineralnosti.

Pilato vinogradi su pod zaštitom kontrolisanog porekla

Današnji podrum je kapaciteta oko 100.000 litara sa modernom vinarskom opremom. Za budućnost se planira povećanje do 20 hekara zasada vinove loze i izgradnja novog vinskog podruma sa najnovijim tehnologijama u vinarskoj proizvodnji. Eliđo Pilato posao polako prepušta svojoj deci. Tako podrum vode sin Sanjin i kćerka Karin, a druga kćerka, Sanja, vodi priču vezanu za turizam, jer vinarija ima i vilu za smeštaj gostiju.

Pilato vina

MALVAZIJA 2021. Grožđe za proizvodnju ovog kvalitetnog vina se bira samo s najboljih vinograda. Posebna pažnja posvećuje se obradi, zaštiti i opterećenju kako bi se dobilo grožđe vrhunske kvalitete.
MALVAZIJA SUR LIE 2018. Grožđe je ubrano u drugoj polovini septembra, a u ograničenoj proizvodnji dobijeno je 2.000 boca. Maceracija 24 sata. Započeta fermentacija u inboxu, a na polovini fermentacije vino je prebačeno u barrique burad od 225 l od francuskog hrasta (kombinacija novih i polovnih). Tu je završilo fermentaciju i nastavilo odležavanje na sopstvenim kvascima narednih 6 meseci uz mešanje jednom nedeljno.
CABERNET SAUVIGNON 2018. Maceracija 22 dana, odležavanje 12 meseci u velikim drvenim sudovima od 500 litara.
MERLOT 2018. Maceracija 20 dana, Odležavanje 12 meseci u buradima od 500 litara, medium tostiranje.
GRANDE CUVE 2015. Kupaža Cabernet Sauvignona 60%, Merlot 35%, Terran 5%.
MUŠKAT BELI 2021. Sorta belog grožđa koja raste na određenom području i uspeva na zemljištu bogatom laporcem na nadmorskim visinama od 200 do 350 metara submediteranskog položaja.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: TEAM 4

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije