vino vranac
30.09.2021 Drink

Treće izdanje „Svetski dan Vranca“

Više od 20 svetskih vinskih kritičara i novinara posetiće proizvođače Vranca u Makedoniji, na Kosovu i u Crnoj Gori. Svrha manifestacije je da se istakne značaj lokalnih sorti, da se podrže napori regionalnih vinarija da očuvaju vinski identitet i jačaju svest potrošača širom sveta o vinima iz regiona, i da se sorta Vranac i Svetski dan Vranca pozicioniraju rame uz rame sa najboljima. Svetski dan Vranca, doprinosi povećanju priznavanja vinskog regiona na međunarodnom nivou.

Centralni događaj je zakazan za 5. oktobar

,,Nakon prvi dva izdanja ‘Svetskog dana Vranca'“, ove godine imamo još veću odgovornost da održimo kontinuitet i naravno da proširimo svoje aktivnosti. Mnogi znalci vina za ovih nedelju dana posetiti će naš vinski region i preneti svoje utiske preko brojnih artikala u vinske magazine, kao i na social media. Centralni događaj održaće se 5. oktobra 2021. godine, putem direktnog prenosa uživo iz Skoplja, Podgorice, Beograda, Prištine, a vinarije će putem svojih distributera organizovati promocije i prodajne akcije u nekoliko zemalja sveta“, najavljuju iz Udruženja ,,Vina iz Makedonije“.

vina makedonija

U poslednjoj deceniji trend slavljenja određene sorte vratio se sa većim prednostima, a najuočljivije je poboljšano pozicioniranje i povećana prodaja „proslavljenih“ vina na međunarodnim tržištima.
Događaj ove godine organizuje Udruženje ,,Vina Makedonije“ i „Vinska akademija“ iz Crne Gore u saradnji sa proizvođačima ove sorte iz regiona. Ovogodišnji partner u organizaciji dela aktivnosti je i Udruženje vinarija „Enologija“ sa Kosova. Svi partneri uključeni u aktivnosti celog ovog događaja su članice Balkanske vinske mreže, koja je osnovana u Skoplju 2019. godine povodom Svetskog dana Vranca.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: VINARIJA TIKVEŠ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije