Ana Brnabić
16.03.2021 Restoran

Doneta odluka: Do ponedeljka se sve zatvara osim prodavnica

Premijerka Srbije Ana Brnabić objavila je posle sednice Kriznog štaba da je doneta odluka da se u narednih pet dana zatvori sve, osim prehrambenih prodavnica, apoteka i benzinskih stanica. Otvorena je opcija da mere mogu biti i produžene.
Premijerka je dodala da će od sutra nastaviti da rade vrtići, ali i da će u ponedeljak najverovatnije niži razredi osnovnih škola takođe, kao što je slučaj sa starijim đacima, preći na onlajn režim nastave.

Može li se život usporiti?

Ona je kazala da mere stupaju na snagu od srede i traju narednih pet dana, do ponedeljka, sa mogućnošću da budu produžene. Prema njenim rečima, u tom periodu radiće prehrambene prodavnice, apoteke i benzinske pumpe, sve što je neophodno za koliko-toliko normalan život.
Brnabić je navela da je odluka o zatvaranju doneta kako bi se dodatno usporio život u Srbiji, kako bismo videli da brojevi novozaraženih stagniraju. Mere su kompromisne, traženo zatvaranje od 14 dana
“Ovo je pre svega podrška našim zdravstvenim radnicima i našem zdravstvenom sistemu. Ovo je kompromisno rešenje zato što su oštre mere, ali su u ovom trenutku na snazi 5 dana iako je medicinski deo Kriznog štaba tražio da one budu najmanje 14 dana”, kazale je premijerka.

Ana Brnabić: „Balansiramo između zaštite zdravstvenih radnika, radnih mesta i mentalnog stanja nacije“

Da li će važenje mera biti produženo zavisi kao i svaki put od svih nas, kazala je Brnabić i apelovala na maksimalnu disciplinu, za razumevanje situaicije u kojoj se nalazi zdravstveni sektor, koji rade u ovako teškim okolnostima godinu dana.
“Dugo smo i žustro razgovarali, pokušavamo da nađemo najbolji mogući balans između tri stvari – zaštite zdravstvenih radnika, radnih mesta i mentalnog stanja nacije“.
Navela je da će se raditi na obezbeđivanju dodatnih kapaciteta za testiranje, kao i za testiranje na granicama, kako bi se pojačala kontrola.
“Važno je i da ćemo i danas tokom dana razgovarati sa svima koji su u privredi posebno ugroženi, ugostiteljima i sa ljudima koji su se okupili u nedelju pred skuštinom, koji izuzetno trpe zbog ovakvih mera koje su neophodne da bi zaštitili živote ljudi”, navela je Brnabić.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: ATA IMAGES

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije