06.12.2020 Trendovi

Bečki Café San Marco design by A4 Studio iz Beograda

Café San Marco nalazi se u Beču, u užem centru austrijskog glavnog grada, u ulici Märzstraße 2, na uglu sa jednom od glavnih saobraćajnica koje povezuju sam centar grada Beča sa Westbahnhof stanicom.
Autor projekta enterijera je A4 Studio iz Beograda, arhitektonski studio koji je više puta nagrađivan u stvaralaštvu iz hospitality kategorije i već postao prepoznatljiv po svojim inovativnim rešenjima u kreiranju ambijenata gradskih restorana, hotela i gastro barova.

Restoran je pozicioniran na uglu zgrade tako da se prostor razvija u dva krila. Celokupan prostor je dobijen spajanjem nekadašnjeg cafea manje kvadrature sa znatno većim prostorom koji je trebalo objediniti u jedinstven ambijent istog sadržaja. Dvostrana orijentacija prostora prema dve ulice je omogućila postavljanje glavnog ulaza na uglu, dok se drugi ulaz nalazi na mestu gde je bio prvobitno. Dva ulaza su dodatno otvorila mogućnosti oblikovanja ambijenta kao dinamičnog prostora koji je namenjen različitim strukturama posetilaca.

Inicijalna ideja je bila stvaranje prostora koji će svojim dizajnom i funkcionalnom organizacijom omogućiti transformaciju prostora za različite grupe gostiju tokom celog dana. Enterijer omogućava to da je restoran u prepodnevnim časovima idealno mesto gde se dan lagano započinje uz doručak i kafu. U poslepodnevnim satima to je prijatan ambijent pun prirodne svetlosti gde se može ručati uz dezert, dok u večernjim satima, uz ambijentalno osvetljenje i pažljivo postavljenu rasvetu ovaj prostor nudi miran ugođaj za večeru uz čašu vina. Vikendom ovaj prostor postaje klub gde do izražaja dolazi counter sedenje, barski stolovi i svetlosni efekti upotrebljene rasvete.

Prostor za goste je organizovan u više tipova sedenja, zavisno od pozicije u enterijeru i planirane namene. Šank je postavljen linijski, jednim krilom, kako bi se ostvarila direktna veza sa kuhinjom i adekvatno izdavanje hrane; counter sedenje je pozicionirano na najprometnijim delovima u prostoru, u blizini oba ulaza i šanka, dok je intimniji klasičan tip stolova i lounge sedenja smešten prema staklenim površinama prozora i konstruktivnih lučnih stubova. Kuhinja, sanitarni blok i sve servisne pomoćne prostorije su postavljene u unutrašnjoj zoni i obuhvataju površinu od 82m2, dok prostor namenjen gostima obuhvata 265 m2. Odvojenim zonama i funkcionalnim rasporedom različitih tipova sedenja postignuta je maksimalna iskorišćenost prostora, a restoran je dobio preko 150 mesta za sedenje.

Prilikom projektovanja i izvođenja morale su se ispoštovati rigorozne mere faktora širenja buke, striktne parametre zakonom regulisane tako da su morali biti upotrebljeni posebni materijali za obloge zidova i plafona, višeslojna stakla i određeni plafonski elementi i premazi u finalnoj obradi. Ispoštovani su i svi propisi pristupačnosti za lihendikapirana lica. Svi elementi enterijera su projektovani namenski za enterijer i izvedeni u Beogradu tako da je montaža elemenata i nameštaja istovremeno izvršena na licu mesta u toku radova na restoranu.

U koloritu enterijera preovlađuju prirodne nijanse drveta, opeke i zelenila. Karakteristično je rešenje oblaganja svih konstruktivnih stubova na oba krila iza kojih je staklena fasada. Masivni stubovi “obučeni” u oblogu od braon opeke uokvireni crnim čeličnim ramom posebno se ističu uveče kada skriveno led osvetljenje daje zaista poseban estetski utisak ističući prirodnu teksturu materijala. Osim tog uspešno rešenog detalja, pažnju odmah privlači i zelenilo na celom zidu sa severne strane uz blago uzdignuto sedenje, kao i obilje zelenila koje se nadvija iznad counter stolova i celog šanka. Prisustvo čeličnih elemenata, stakla i ogledala unosi dozu savremenog pristupa oblikovanja detalja, što se lepo može primetiti u dizajnu šanka geometrijskog motiva u kombinaciji sa rasvetom.

PROJEKAT
Autori projekta: A4 STUDIO
Lokacija: AUSTRIJA, BEČ, Märzstraße 2
Površina: 347 m2
Realizacija: 2019. godina

BOJANA ĐOKIĆ
diplomirani inženjer arhitekture

A4 studio

A4 studio je arhitektonski biro osnovan u Beogradu 2008. godine kao partnerska firma četiri diplomirana inženjera arhitekture. Današnji tim vode Nenad Đokić, Sanja Prodanović i Ljubica Bigović i broji devet arhitekata koji se bave projektovanjem, modelovanjem, nadzorom u oblasti izvođenja i saradnjom sa stručnjacima iz različitih oblasti.
Veliki broj uspešno realizovanih projekata tokom dvanaest godina postojanja govori u prilog tome, kao i nagrade Brava Casa Design Awards 2015, Big See Interior Award 2019, na regionalnim takmičenjima u kategoriji za najlepše uređene restorane i kafe-barove.
U radu A4 studija naročito se izdvaja arhitektura i dizajn enterijera ugostiteljskih i hotelskih objekata. Već godinama profilisan u tom smeru, taj tim, osim u Beogradu, uspešnu saradnju na tom polju ostvaruje i na inostranom tržištu (Švajcarska, Austrija, Nemačka, Grčka, Velika Britanija…).

AUTOR: BOJANA ĐOKIĆ

FOTO: A4 STUDIO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije