Različite vrste piva
01.02.2021 Trendovi

I u pivu je istina! Uparite ga sa hranom i napravite pivsku kartu

U zemljama, poput Belgije, Nemačke, Austrije, Češke, većina restorana, pored vinske, imaju i pivsku kartu, a tokom obroka može se piti do četiri različite vrste piva, nikako više.

Započinje se sa premium lagerom, a završava sa tamnim pivom

Važi sledeći redosled: premium lager, nakon toga lagano visoko prevrelo pivo, zatim pivo kiselkastog ili voćnog ukusa, a na kraju tamno pivo sa izraženom sladnom aromom. Kiselkasto ili voćno pivo možete uspešno zameniti pivskom mešavinom sa dodatkom limunade, pomorandže ili voćnog sirupa.

kao APERITIV
svetla, visoko prevrela / suva / piva plzenskog tipa ili gorča ale piva, kao i pivske mešavine
PREDJELO OD JAJA
lager ili trapist pivo
PREDJELA OD SIRA, MARINIRANE I DIMLJENE RIBE
kiselkasta piva (npr. belgijsko lambic ili crveni ale)
TATARSKI BIFTEK
lagano pivo
ŠPARGLE (same ili s jajima)
lager pivo
LOSOS
najbolje mu odgovara visokoprevrelo pivo dortmunskog tipa, zbog njegove „suvoće” i osvežavajućih svojstava koja pojačavaju ukus ribe

Svetlo i tamno pivo

SUPA
uz supu se ne pije pivo, ali ako je supa pripremljena s pivom – tada se pije isto pivo
GULAŠ, PASULJ I KARI
jače tamno pivo
RIBLJA JELA (kiselkasta)
pilsner i pšenična
BELA RIBA
gorče plzensko pivo
DIMLJENA RIBA
rauchbier i svetla piva
ŠKOLJKE I RAKOVI
stout i porter piva

Kuvanje pivo

PILETINA, SVINJETINA, JUNETINA
lager piva
ROŠTILJ, RAŽANJ
nešto manje prevrela piva sa izraženijim sladnim ukusom (za gurmane idu i dimljena, porter ili stout piva)
DIVLJAČ
crna piva
JAGNJETINA, OVČETINA
crna piva
SALATE
sladno pivo
SVEŽI NEDOZRELI SIR
lagana svetla piva
JAKI SIREVI
jaka i piva sa umerenom količinom hmelja
DESERT SA SVEŽIM VOĆEM
pšenična i belgijska piva
KOLAČI OD SUVOG VOĆA, PUDINZI I KREME
dvostruko sladna piva, jaki porter ili slatki stout
ČOKOLADNI DESERTI
crna piva
KAO DIŽESTIV
diskretno slatkasta piva, dvostruko sladna piva, ječmena piva i škotski ale
PICE I SENDVIČI
umereno gorka piva, piva sa manje hmelja i piva sa 3,5% alkohola

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: ALEXANDER RATHS, ROSENFELD CHRISTEL, FEIG & FEIG / STOCKFOOD via GULIVER

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije