Ruska domaća kuhinja Kod Magdalene na Zemunskom keju
Restoran sa ukusima ruske domaće kuhinje pod imenom Kod Magdalene već neko vreme uspešno radi na Zemunskom keju. Tradicionalni ruski specijaliteti...
pročitaj jošIzvanredna lokacija i čudesan vidikovac, nacionalna jela sa diskretnim pomakom ka modernom i ljubazna usluga su samo neki od epiteta kojim bi se mogao opisati nacionalni restoran Vinogradi u Grockoj koji 2008. slavi kao godinu svog novog rođenja.
Nacionalni restoran Vinogradi je jedan od simbola posleratnog prosperiteta Grocke, pa i stare Jugoslavije, koji je ponovo oživeo pre petnaestak godina, nakon renoviranja.
Do pre pet-šest godina Vinogradi su menjali vlasnike, no bez vidljivih ulaganja. Sve do 2008. godine, kada su Vinogradi ponovo rođeni. Nenad Vuković, stanovnik Grocke, je zaslužan za današnji izgled Vinograda. Stara zgrada je srušena i podignuta je nova, naravno u duhu tradicionalne arhitekture koja se stapa sa pejzažom. Terasa je obnovljena, sa sve mirisnim lipama koje su podno terase. Kompleks okružuju vinogradi, uređene zelene površine na kojima cvetaju i srpske lekovite biljke.
Kuhinja i hrana su ovde priča za sebe, a u to sam se uverio tokom sunčanog novembarskog vikenda, kada sam sa prijateljima posetio Vinograde. Raditi tradicionalnu srpsku kuhinju je vrlo nezgodno, jer većina gostiju zna sve te ukuse, te potencijalno razočaranje lebdi u vazduhu. No, pohovana paprika punjena sirom, miks šumskih pečuraka na žaru i prebranac su bili baš kakvi treba da budu. Riblji dodatak su panirani fileti soma, i takvi su da odmah traže zalivanje belim vinom. Predjelima su peciva i zapečeni hleb sa maslinovim uljem bili odlična pratnja.
Restoran Vinogradi služi nekoliko autorskih jela i prvo je na red došao Vokijev T-bone steak od 650 grama pripremljen na žaru sa krompirom u čakširama. Ništa manje savršeno pripremljen nije bio ni Maršalov juneći biftek rolovan u pršuti sa prelivom od pečuraka.
Za ljubitelje piletine, preporučujem Sofija Loren pileći file punjen rukolom, mocarelom i paradajzom, rolovan u pršuti i preliven sosom od bosiljka. Cepkana dimljena butkica, zapečena u zemljanoj posudi sa mlincima i sosom od rena je rapsodija za sve obožavaoce jake hrane. Iako butkicu volim više u listovima kupusa, sos od rena je dao potrebnu reskost i ljutinu koja uspeva da obuzda snagu butkice.
View this post on Instagram
Dok čekamo smuđa i šarana, komentarišemo enterijer i u svakom kutku je sakriven intrigantni komad bogate istorije, koji inspiriše na razgovor o istoriji našega naroda. Stižu smuđ i kotleti šarana sa roštilja, grilovani po svim pravilima – sočni, hrskavi i ukusni. Da, to su ti ukusi koje smo očekivali.
Dame su propustile rečne poslastice i dok su se spremale da odaberu desert, mi smo se zaputili do vinskog podruma, gde je počela degustacija vina koje Vinogradi prave samo za svoje goste.
U ponudi su Chardonnay, kao i njegov barikirani brat, a za ortodoksne tradicionaliste obavezna je kupaža tamjanike i smederevke. Ova kupaža očarava svežinom i lepršavim notama, a kad se još pridoda hrskavost i mineralnost ove kupaže, jasno je što je tamjanika možda omiljeno srpsko belo vino.
Kada smo se vratili za sto, već su stigle palačinke sa vanil-kremom, šlagom, sosom od šumskog voća i listićima badema, kao i bajadere iz vremena kada je restoranom upravljao Metropol. U spomen starih vremena i prababinih dunja sa ormara, naručujem pečenu dunju sa šlagom, prelivenu pireom od dunja i pečenim orasima. Desert kojeg ovde zovu Jesen stiže dunjo moja, savršeno se upario sa domaćim barikiranim Merlot Cabernetom. Punog ukusa sa glatkim taninima, blagih kiselina i aromama suve šljive i duvana, prijatno je nadogradio kiselo-gorkasto-slatku dunju.
Na kraju još jednog putovanja kroz srpsku tradicionalnu kuhinju, slobodno mogu reći da Vinogradi nisu samo restoran. Ovo je mesto gde nastaju uspomene kojih ćete se rado sećati i prepričavati mlađim naraštajima, a sve u želji da i oni zavole i gaje naše gastronomsko nasleđe. Jer, i te kako imamo čime da se ponosimo.
Bakšiš na karticu koji je uveden u Hrvatskoj ne da nije zaživeo, već su zabeleženi poražavajući rezultati. Bakšiš na karticu prijavilo manje od je...
pročitaj jošJoš jedan od novoobeogradskih mladih restorana, The Petica poziva goste da se uvere u kvalitet usluge i ukusnu hranu. ...
pročitaj jošBemata je prva stanica koju smo posetili u svrhu pripreme obimnog teksta o veganskim restoranima u Begradu. Koleginica Jovana Ljubišić koja je u na...
pročitaj još